Skip to main content

Wat is een API? - Knowledgebase / Data & API's - Deployteq Support

Wat is een API?

Authors list

Wat is een API?

API is een afkorting die staat voor Application Programming Interface. Een API maakt het mogelijk om andere systemen en software een ‘ingang’ tot het systeem te bieden. Met deze ingang kunnen verschillende systemen met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen.

Hoe werkt een API koppeling?

Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken. Via de API worden dan de benodigde gegevens uitgewisseld. Een API is volledig flexibel te ontwikkelen. Dat betekent dat er praktisch geen limieten zitten aan hoe open je de deur wilt zetten. 

Webservice remote API

Als twee systemen via het internet het met elkaar moeten ‘spreken’, gebeurt dit vaak via een webservice. Webservices zijn API’s op afstand. Meestal kan deze API worden aangevraagd via een specifieke URL die dan een XML of JSON formaat terug geeft. Een voorbeeld van een webservice is http://xml.buienradar.nl/. Via de link vind je een XML beschrijving van het weer in Nederland. Je kunt op basis hiervan dus een applicatie ontwikkelen die het weer uitleest via deze API en het grafisch weergeeft in je eigen applicatie.

API's binnen Deployteq

Deployteq biedt drie verschillende API's:

  • SOAP API - Werken met klantdata, content, ophalen van data uit Deployteq - Documentatie.
  • REST API Datamodel - Aanmaken en bewerken van data in Datamodel - Documentatie.
  • REST API Webhook - Eenrichtings Datasynchronisatie naar Deployteq - Documentatie.